Lurens har fått sin prickskytt

admin

emma_sara_5w

Det blir 25-åriga Emma-Sara Raunio från Ekenäs som gestaltar den bitska men sympatiska Annie Oakley i Lurens uppsättning av Annie Mästerskytten i sommar. Raunio studerar pop/jazz-sång vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, men är absolut inte främmande för teaterscenen. Bland annat medverkade hon på hösten i Kalevi Ahos opera om Frida Kahlo på Musikhuset, och i somras kunde man se henne som alvdrottningen Titania i Raseborgs sommarteaters uppsättning av En Midsommarnattsdröm.

Lång musikalisk bakgrund

Raunios musikaliska intresse sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan som tre år gammal började hon spela piano, för att som 6-åring avancera till Musikinstitutet. Då kom också sången in i bilden.
– Ingen i min familj är professionell musiker, men mitt intresse har alltid uppmuntrats hemifrån. Fast det har aldrig varit ett måste, utan de har fungerat som en ivrig publik!
Efter att ha tagit en internationell studentexamen i USA och skrivit musik som ett av ämnena beslöt sig Raunio för att söka in till Sibelius-Akademin. Nu studerar hon pop/jazz-sång med klassisk sång som biämne. Därtill har hon utfört en helhet i scenisk framställning för sångare.
På fritiden sysslar Raunio med dans och har under flera år fungerat som vice dirigent för Akademiska Damkören Lyran. Lägg därtill ett jobb som sångpedagog, konserter och sologigs och du får ett ganska fullspäckat schema.
– Det är långa dagar, men det är jätteroligt. Det är utmattande men fantastiskt!

Lurens och Östnyland nya bekantskaper

För tillfället är det i musikalens värld som Raunio känner sig mest som hemma, och vad kunde då passa bättre än en huvudroll i klassikern Annie Mästerskytten. Sin scenkarriär inledde Raunio redan som tolvåring i Raseborgs sommarteaters uppsättning av Bröderna Lejonhjärta, men nu är hon ivrig på att utforska teaterlandskapet i öst.
– Jag vet nästan ingenting om östra Nyland, så det ska bli jättespännande. Jag har höga förväntningar!
Även om Raunio inte har sett själva teaterversionen är hon bekant med musiken från Annie Mästerskytten. Senast i höst uppträdde hon på Musikhusets scen med Anything You Can Do.
– Musikalen kommer från Broadways guldera. Den har många evergreens, men också massor med musik som inte är örhängen men ändå jättebra. Det är en rolig roll rent sångmässigt.
Gällande rollen i övrigt ser Raunio fram emot att tackla den. Annie Oakley var en av de första kvinnliga superstjärnorna, som i och med sitt prickskytte blev en slags ikon – en väldigt tuff sådan.
– Det kommer att bli väldigt utmanande, men jag ser definitivt fram emot sommaren på Lurens!

Text & foto: Emma Tuominen